Waarom terugblikken en vooruitkijken belangrijk is – ook al is er enkel vandaag om het verschil te maken.

We hebben pas een jaar afgesloten en zijn een nieuw gestart. Dit is de periode waar we als zelfstandige best eens stilstaan. We zijn het gewoon om altijd bezig te zijn, maar als we niet opletten, blijven we de dingen herhalen die niet het gewenste resultaat opleveren.

Terugblikken en vooruitkijken geven ons inzicht in wat er vandaag te doen staat om meer voldoening te ervaren.

Als zelfstandige is jouw bedrijf een spiegel van jezelf en ben jij jouw bedrijf. Ik geloof dat het resultaat volledig van jezelf afhangt. Voor mij is het resultaat meer dan alleen het optimaliseren van kosten en inkomsten. Het bedrijf moet me voldoening geven en de vrijheid om mij te ontplooien als mens. Sinds ik hiervoor de volle verantwoordelijkheid neem, is er veel veranderd. Ik ben er gelukkiger door geworden waardoor het meer stroomt.

De verantwoordelijkheid nemen doe je door terug te blikken, vooruit te kijken en vandaag actie te ondernemen. Het vraagt moed om eerlijk naar jezelf te kijken, te reflecteren en de juiste keuzes te maken. Maar eens je ervaren hebt dat dit voldoening brengt, groei je hierin en gaat het steeds gemakkelijker.

Hoe doe je dit op een doeltreffende manier?

Terugblikken op een volledig jaar zou teveel tijd vergen. Maar met volgende vragen heb je de essentie te pakken.

  • Ben ik tevreden met het behaalde resultaat in mijn bedrijf?
  • Wat ging moeilijk?
  • Waar heb ik plezier aan beleefd?
  • Wat wil ik nooit meer doen omdat het me teveel energie kost?
  • Heb ik er alles uit gehaald en heb ik het ten volle beleefd?

De antwoorden die spontaan komen, zijn de belangrijkste. Daar zit het potentieel om vandaag in actie te komen, van richting te veranderen of te accelereren. De volgende vragen helpen je om vooruit te blikken. Ze zijn de tegenpolen van de vorige vragen.

  • Weet ik nog waarom ik het bedrijf voor MEZELF heb opgericht en voldoet het bedrijf daar aan?
  • Waar kan ik hulp bij gebruiken? Welke skills wil ik ontwikkelen?
  • Wat wil ik meer doen omdat het me blij maakt?
  • Welke activiteiten wil ik uit handen geven?
  • Waar droom ik van?

Met deze antwoorden maak ik een moodboard. Het bestaat uit beelden zonder woorden en reflecteert vooral een gevoel. Ik zie het moodboard vanaf mijn bureau. Het herinnert mij aan wat ik belangrijk vind. Het houdt me scherp.

Maar enkel vandaag kan er actie ondernomen worden, gebaseerd op de ervaring van gisteren en de dromen van morgen. Dat is de reden waarom in vandaag ook gisteren en morgen vervat zit.

Mijn belangrijkste vraag elke ochtend: Wat kan ik vandaag doen om het gewenste resultaat te bekomen?

 

Wil jij ook als zelfstandige naar the next level? Volg dan ons Inspired Business Program.

Zakelijk