Na hoeveel pogingen moet je stoppen met het volgen van je dromen?

dromen volgen en succesvol zijn

Ik zit op de trein en luister (allicht niet toevallig) naar de podcast van The Minimalists over succes, succesformules en succesvol zijn. De aflevering startte met de volgende vraag. Wanneer weet je dat je moet stoppen als het weer niet lukt? Na hoeveel pogingen om succes te halen, moet je het opgeven?

Het ontgoochelende antwoord was, dat niemand je daar een antwoord op kan geven. Tony Robins zou je vragen of je er zeker van bent dat je alle pistes hebt bekeken. En hij zou je vragen hoeveel pistes je al gevolgd hebt.

Als je aan iemand vraagt of het de moeite loont om je droom te blijven volgen, dan schuilt in die vraag misschien ook het verlangen naar de toestemming van die persoon om er mee te mogen stoppen.

Tja, ... zit er dan niets anders op dan het nog maar eens proberen? Wel dat hangt af van een belangrijke factor. Vervult het jou nog? Is er nog iets wat je de moed geeft om het toch eens vanuit een ander perspectief te bekijken?

De belangrijkste factor om door te gaan is het antwoord op de vraag of het je nog vervult. Je stopt wanneer het je niet meer vervult.

Toegekomen in Leuven, stap ik de gebouwen binnen van Cera. Zij houden een  bijeenkomst rond De dag van de Coöperatie. Het coöperatief ondernemen zal er worden toegelicht, alsook de toepassingen ervan in de woonsector.

Wat ik daar te horen kreeg, bevestigde mij dat we met LINC - onze coöperatieve in oprichting - op het goede spoor zitten. Wat we met LINC voor ogen hebben, zal impact hebben op onze maatschappij. In mijn ogen is het huge naar Belgische normen. We zijn er nog niet. Maar deze namiddag was voor mij echt ondersteunend. Ik zie de puzzel weer een stuk meer vervolledigd.

Weet je, je mag nog zo'n goeie ingevingen hebben, het is toch altijd in het donker tasten als je met iets vernieuwends komt. En eerlijk, ... soms verlies ik wel eens de moed. Ik ben al zolang bezig met het promoten van andere wegen in de sector van projectontwikkeling. Kiezen voor vernieuwing was dé reden om zelfstandig te worden. En alhoewel ik al successen heb geboekt, denk ik soms... Waarom heb ik toch die drang om voor vernieuwing te gaan? Waarom kon ik niet content zijn met de job die ik had? Maar na zo'n dag als vandaag weet ik het weer. Het maakt me blij!

Was dat niet de reden om door te zetten? Ja, ik kies voor een vervullend leven. En daarin zit de nuance met kiezen voor een succesvol leven. Succes wordt vaak gemeten met het geld op je bankrekening of het aantal volgers op Instagram. Maar we weten allemaal dat dit niet automatisch gelijk staat aan een vervullend leven. Omgekeerd zien we dat mensen die hun passie hebben gevolgd en er een succes van gemaakt hebben, altijd spreken over een vervullend leven.

Gaan voor je passie en doorzetten om daarin te slagen, is kiezen voor een vervullend leven. 

Tuurlijk wil ik dat we slagen met LINC. Slagen in het opzet om projecten te creëren met een sociale impact. Dat zou mij ongelofelijk veel voldoening geven. Dat is de reden waarom ik doorga en dat is de reden waarom het wel eens een succes kan worden.

Kies om voor je passie te gaan. Stop er pas mee als het je niet meer vervult. En zolang je doorgaat, is er kans op succes.

Zakelijk