Kleiner wonen? OK, maar niet zonder een leefbare omgeving!

leefbare woonomgevingen, betaalbaar wonen, bewust ruimtegebruik

Het oorverdovend getjilp van vogels is het enige wat ik hoor in het bos. Geen vliegtuigen, geen auto’s, geen gebabbel. Rondom ons het frisse groen. En dan die geur van de eerste regen deze maand, heerlijk! ’t Is gewoon een perfecte wandeling.

Ik ben voorstander om bewuster met onze ruimte om te springen, maar niet door alsmaar meer woonblokken dicht bij elkaar te zetten en de open ruimte te sparen voor op het platte land. Ik weet het… de betaalbaarheid… (zucht) …, maar in deze tijd worden we des te meer geconfronteerd met een ander aspect van wonen: de leefbaarheid.

We horen al langer dat we dichter bij elkaar moeten wonen om zo open ruimte te vrijwaren. Ik doe mee, maar niet ten koste van de leefbaarheid. 

Ons appartement is 110m² groot, exclusief een terras van 18m². Sinds vorig jaar hebben we op het terras moestuinbakken. Er is ook een garage. Daar staan tegen elke muur rekken en in het midden de fietsen.  Een auto past er niet meer in, die staat op de autostaanplaats vooraan. We wonen hier met 3: mijn man, mijn dochter van 17 en ikzelf. Wat vind jij? Wonen we te ruim? Zou jij het niet kunnen? De meeste appartementen die nu ontworpen worden, zijn nochtans een pak kleiner en staan dichter bij elkaar.

Ik heb altijd moeite gehad met mensen die theorieën bepleiten, zoals het ruimtegebruik, die nooit voor hen zullen gelden.

Toen ik eind 2010 verhuisde naar een appartement, waren er 3 dingen belangrijk: de nabijheid van voorzieningen, de bereikbaarheid (ook van openbaar vervoer) en een groot terras met zicht op groen. Dat is me gelukt, maar nu we in ons kot blijven, waardeer ik meer dan ooit de omgeving waar we wonen. Binnen een straal van 9km hebben we toegang tot 1000 ha toegankelijke bossen. (Lippensgoed-Bulskampveld, Blekkerbos en Drongengoedbos). Ik kan niet zonder, dus kochten we enkele weken geleden 2 electrische fietsen.

Eerlijk, veel kleiner kan ik niet wonen. Dat heeft te maken met mijn gevoeligheid voor ruimte. Het raam over de volledige breedte van de woonkamer maakt het goed. Ik kan naar buiten turen, heb zicht op bomen en de ondergaande zon.

Het verder kunnen kijken dan de muren van je appartement, geeft een gevoel van ruimte. Die verbondenheid met een groene omgeving maakt het voor mij leefbaar.

Ik zal er nog meer op letten als we de volgende keer meewerken aan de uitwerking van een nieuwe woonwijk.

Zakelijk