Wil je jezelf of iemand écht leren kennen? Ga eens dansen!

Je straalt meer uit dan je denkt

Ongeveer 3 jaar geleden zette ik mijn eerste stappen in de wereld van 5Ritmes en Ecstatic Dance. Het was me aangeraden. Het zou me deugd doen om meer voeling te krijgen met wat er in mij leeft. Het zou mij openen en expressie geven aan wie ik ben.

In het dansen, heb ik een behoorlijke evolutie gemaakt en onlangs kwam ik tot het inzicht dat deze manier van bewegen - veel meer dan wat dan ook - laat zien hoe de mens zich voelt en dat je energetisch veel meer uitstraalt dan je vermoed.

In het begin was het een hele stap om ook maar in beweging te komen. Wat zullen de anderen wel denken? Ik heb dit nog nooit gedaan. Het moet er zeker onnozel uit zien. Ik vroeg me af waarom anderen zich zo vrij in hun lichaam konden voelen en ik de grootste angsten doorstond? En Guess What? De omstaanders dansten mooi langs mij heen. Erger nog. Als ik ze later tegenkwam, wisten ze niet dat ik daar kwam dansen. Het is dus mogelijk om je onzichtbaar te maken.

Vandaag dans ik in het midden van de dansvloer of aan de kant, samen met anderen of helemaal ingetogen alleen, al naar gelang mijn gemoedstoestand. Ik kan opmerken of iemand zich verdrietig of alleen voelt. Ik zie in de dans van de ander, de hunkering, de uitbundigheid, de frustraties, de vreugde en de humor. En dat allemaal zonder één woord te zeggen, zonder te weten wie die mensen zijn, wat ze doen in het leven en wat hun op dat moment bezig houdt.

Toen ik eindelijk mijn angsten had overwonnen en mij meer in de groep begaf, begon de fase van de woordeloze communicatie met de ander. En dit bleek uiterst interessant om te linken aan mijn wereld van energie.

Het is soms gewoon onmogelijk om met iemand te dansen, ook al zou je dat willen. De ritmes  verschillen zodanig dat je met elke beweging tegen elkaar botst. Bij anderen lijkt het alsof je de moves op voorhand hebt gerepeteerd. Het is een natuurlijke flow. Ik mocht ervaren dat niet alle mannen de leiding nemen, niet alle vrouwen zomaar volgen en ik moeite had met overgave. Met sommige mensen wilde ik absoluut niet dansen omdat het niet goed voelde. En van anderen zag ik dat ze mij uit de weg gingen. Interessant toch!

We dansen 2 uur aan een stuk op blote voeten, zonder een woord te zeggen en drinken enkel water. En alhoewel het een momentopname is, ontdek je na een aantal danssessies de authentieke energie van iemand. Het grappige of het frustrerende is, dat iemand anders het veel vlugger bij jou ontdekt dan jij zelf.

Wat zo zichtbaar is voor een ander, kan voor jezelf een ontdekkingsreis zijn waar je een leven over doet.

Ik blijf niet dikwijls hangen, maar soms komt er iemand naar me toe omdat ze het leuk vonden om samen te dansen. Het is dan interessant te horen dat ze steeds dezelfde reden opgeven. Het zegt inderdaad meer over mezelf dan ik misschien zou willen. Ik heb geleerd om hetzelfde te doen bij anderen waarvan ik voel dat ze er voor open staan. Met sommigen zal ik echter nooit praten, want ik weet dat het niet klikt.

Ja, je straalt meer uit dan je denkt en dus is het niet verwonderlijk dat je bepaalde mensen aantrekt en anderen afstoot, ook al heb je er nooit mee gesproken.

Persoonlijk

Reacties

Ik ben de houten plank - de bloem op het behang als het op dansen aankomt. Heb het ooit eens een keertje gedaan - intuïtief dansen. Vond het heerlijk - geloof echt in de kracht ervan.