Waarom je beter vreugdevol blijft - ook al weet je niet meer welke kant je op moet.

vreugdevol uit je transitieperiode

De afgelopen vier maanden waren bijzonder raar. Ik had het gevoel dat ik mezelf aan het verliezen was. Van heel veel zaken voelde ik dat ik dat niet meer wou. Maar wat ik dan wel wilde, kon ik niet definiëren.

En er was nog iets. Mijn emoties leken verdwenen. Vroeger kon ik laaiend enthousiast reageren op iets nieuws. Dat had ik niet meer. Zelfs mijn angst leek verdwenen. Was ik nu onverschillig geworden?

Leren leven zonder drama is één ding, maar mij afsluiten van alle emoties is natuurlijk niet de bedoeling!

In mijn leven was mijn weg altijd zo duidelijk geweest! Als ik iets wou bereiken, dan had ik maar mijn doel te stellen. Mijn brein kon perfect analyseren hoe ik er moest geraken. Deze manier van werken lukte nu niet meer. En daar werd ik niet blij van.

Het gevolg was dat de flow stopte. Je weet wel, het ene lokt het ander uit. Je ervaart de synchroniciteit in de dingen. Je ontmoet de juiste mensen en je ziet de verbanden. Dat alles was gestopt. Hoe moest het nu verder? Wel, als je een vraag stelt, krijg je gelukkig nog altijd antwoord.

Ik las dat wij - de wereld - in een transitieperiode zitten. Je hoeft niet spiritueel te zijn om dit te begrijpen, je kan het zo constateren. We zitten middenin geheel nieuwe uitdagingen zoals de migratiestromen, de economische instabiliteit, het klimaat,… en we hebben er eerlijk gezegd geen oplossing voor.

Maar laten we terugkeren naar mijn eigen leventje. Aan alles voel ik dat het oude achter mij ligt. Ik zit middenin een rare periode, waarin ik alleen maar kan definiëren wat ik niet meer wil. Ik wil naar iets nieuws, al zou ik niet weten wat dat precies is. Ook voor mij voelt het alsof ik in de transitzone zit van een luchthaven en niet weet welke richting te gaan.

Recent is hier verandering in gekomen. Het werd me duidelijk dat ik de motor terug in gang moest zetten. In plaats van te zitten denken hoe ik eruit kom, voelde ik dat ik in beweging moest komen - letterlijk en figuurlijk. Op alles wat op mijn pad komt en niet meer goed voelt, zei ik now way, dat niet meer! Alles wat wel goed voelt, pak ik aan. En zo zet ik voetje voor voetje een stap voorwaarts. Het belangrijkste was dat ik terug sprankeltjes van blijdschap voelde en dat gaf een sneeuwbaleffect om in vertrouwen de nieuwe weg te creëren.

Waar ik blij van word, is mijn nieuwe wegwijzer geworden. Vreugde blijkt de motor om in de flow te komen en te blijven.

Persoonlijk