Kiezen voor positiviteit

Onze hersenen blijken meer aandacht te schenken aan negativiteit om onze overlevingskansen te vergroten. Negativiteit veroorzaakt onder andere een angstgevoel. Dan gaat er een rood lichtje branden. Is het ernstig? Moeten we vluchten of reageren? Deze oerinstincten hebben ongetwijfeld hun nut bewezen om gevaarlijke situaties te vermijden.

We hebben echter voor elke negatieve gedachte, drie positieve gedachten nodig om het evenwicht in onze hersenen te herstellen om een bepaald geluk te ervaren (1). Die positieve gedachten hoeven gelukkig niet zo spectaculair te zijn. Bewust genieten van een kopje koffie hoort daar ook bij.

Toen ik dit las, dacht ik automatisch aan onze nieuwsberichten. Ik kan me niet van de mening ontdoen dat alleen de meest sensationele berichten aan bod komen. En ze zijn niet bepaald positief. Ze bevestigen de angst die er zou zijn. Terecht of niet ? Das nog maar de vraag ! Ik vermoed dat de meeste mensen zich wel bewust zijn van dit fenomeen.

Volgens mij is er echter nog een belangrijker neveneffect van het ontbreken van positief nieuws. Je wordt als het ware verlamd van al die negativiteit. Doordat de boodschappen van positieve verandering nauwelijks tot bij ons komen, lijkt het alsof mensen geen enkele stap voorwaarts maken, alsof we nooit iets leren. Het geeft je bijna het excuus om ernaar te kijken en niets te ondernemen.

Ik ben er nochtans van overtuigd dat voorbeelden met een positieve boodschap mensen inspireren.

Positieve voorbeelden van anderen moedigen je aan om je eigen idealen te verwezenlijken, want er is een kans op slagen ! Daarom ben ik voorstander om het positieve te benadrukken.

Een vriend van mij is ervan overtuigd dat ons leven bedoeld is om in neutraliteit te leven. Als we te positief zijn, trekken we negatieve mensen aan die ons met de voeten op de grond zetten. Zijn we negatief, dan komen er wel positieve mensen naar je toe om het tegendeel te bewijzen. Als ik terugblik op mijn leven, zou het kunnen kloppen. Ik vroeg hem wat we krijgen als we neutraal zijn. Zijn antwoord: "Dan krijgen we ze allebei."

Zolang ik niet te diep zit, kan ik het evenwicht in mezelf wel herstellen. Op momenten dat ik me niet goed voel, vermijd ik nieuwsberichten en situaties waarvan ik voel dat ze me geen goed doen. Een positief woord horen, kan wonderen doen. En ik weet uit ondervinding dat wandelen, luisteren naar mooie muziek en alles wat met schoonheid te maken heeft, mijn humeur opkrikt. Dan kies ik voor positiviteit.

Als ik kijk naar mijn ruimere leefwereld, denk ik dat het geen kwaad kan om het positieve te benadrukken, om positieve verhalen in de verf te zetten. Wat vind jij ? Heb jij een hoopvolle boodschap die de positieve verandering in onze wereld laat zien? Deel het hier.

Persoonlijk

Reacties

Awel ja. Ik heb een avond voorbereid voor onze basisgroep over “klagen” en “30 dagen zonder” weet je wel. Wat blijkt: “zonder” is niet na te streven. Maar ombuigen naar wat positiever gedrag kan wonderen doen. Waarom “zonder” niet kan? Het leven zit nu eenmaal in mekaar met hoogtes en laagtes. En dat is wat jij hierboven ook schrijft hé. Maar van laagtes hoogtes maken en zodoende het evenwicht pogen te herstellen… dat is de kunst. Levenskunst noemen ze dat. Mooi toch om na te streven.