Een verrassend inzicht over rustpauzes

rust in Algarve

Ik ga op vakantie en neem mee… mijn kleren, tandenborstel, een boek, mijn Ipad, gsm, een selfiestick, pen en papier en … mijn hoofd vol gedachten. Zo gaat het normaal.

Om te testen of rusten echt mijn creativiteit boost, gebruikte ik enkel mijn gsm als fototoestel en om bereikbaar te zijn voor mijn dochter. Mijn hoofd vol gedachten had ik ook graag thuisgelaten, maar dat lukte niet.

Het eerste wat in me opkwam, was de vrees dat ik me zou gaan vervelen. Ik wou rusten, maar de gedachte aan stilzitten, maakte me al nerveus. Wat doet een mens als hij wil rusten? Op een stoel zitten en niets doen? Wat betekent rusten voor mij eigenlijk?

Rusten is voor mij … eens aan niets hoeven te denken. Niet denken aan wat ik nog moet doen, wat we vanavond gaan eten en of er nog brood is voor morgenvroeg. Rusten is voor mij stilte in mijn hoofd.

Rusten is voor mij … ontspannen de dingen trager doen. Dat kan op vakantie. Voor het ontbijt was gezorgd, er waren restaurantjes genoeg en de kamer werd dagelijks opgeruimd. Tijdens de vakantie vallen de routinezaken weg en komt er tijd vrij om langzamer te eten, nog even te blijven zitten in het zonnetje en te staren naar de zee. Er is tijd om langs de kant van de weg te stoppen. Ik had nog nooit zoveel sterren gezien. “Wauw, kijk daar! Een vallende ster!”

Rusten is voor mij… ruimte maken voor de dingen die je graag doet. “Oh vandaag wil ik wel eens naar het meest westelijke punt van Portugal.” (Ik heb iets met vuurtorens en uiterste punten). “Laat ons wandelen langs de kust tot het volgende dorp en daar een terrasje doen! Schat, willen we de bergpas nemen in plaats van de autosnelweg? Stop eens! Het ruikt hier naar eucalyptus!” Zo’n dingen maken mij blij.

Ja, rusten is voor mij de controle loslaten, meegaan met de flow. Ontspannen doen wat je graag doet en je laten verrassen door al je zintuigen.

Maar hoe zit het dan met die creativiteit?

Er kwamen geen ideeën. Er was niets om te noteren. Ik had geen zin om uitleg over het fort te lezen. Ik tuurde over het landschap en dacht aan niets. En zo verliep het de hele week. We wandelden, bezochten vrienden in de buurt en aten overheerlijke vis in toffe restaurantjes. Ik ging vroeg naar bed en tegen het eind van de week sliep ik de hele nacht door. Ik viel stil. Huh? Daar zit niet veel creativiteit in!

De creativiteit kwam NA het rusten.

De creativiteit begon toen ik op het vliegtuig naar huis zat. Het relaxed gevoel in mijn lichaam zo lang mogelijk vasthouden leek me een prettig idee. Hoe kon ik dat bereiken? In een mum van tijd had ik een plan in mijn hoofd. Ik werkte het de volgende dag al uit. Maar toen viel mijn euro! Oh nee, wéér een idee! Teveel ideeën hebben, dat is mijn probleem. Het bezorgt me stress!

Moraal van het verhaal?

Ik moet niet gaan rusten om mijn creativiteit te boosten. Ik moet rusten om te bekomen van al mijn creativiteit. Om daarna terug te keren naar de essentie en mijn prioriteiten te stellen.

Misschien kan ik mijn experiment als volgt besluiten. 

Door te rusten keer ik terug naar mijn essentie en kan ik de prioriteiten zien. Daardoor richt ik mijn creativiteit beter en zet ik dingen neer waar ik blij van wordt.

Persoonlijk